Йил Геджесі

Особливе місце в календарних святах кримських татар займає древнє сімейне свято Йил Геджесі. У нього досить прості обряди. Його відзначають як початок зими, а саме 22 грудня, коли настає найдовша ніч у році.

Усі кримські татари відзначали це свято, але воно має свої особливості у всіх регіонах. Приміром, Календа – це назва цього свята на Південному березі (з латині це значить – перший день місяця), а 22 грудня називали Кантар, що перекладається як «ваги». Це знаменувало рівновагу (зимове сонцестояння). Інші регіони Криму використовували Іил баши або Іил геджесі.

Кобете – це страва, яку татарські господині готують до свята. Це пиріг, в якому є варений рис і куряче м’ясо. Нефарбоване яйце ставлять у центрі зверху кобете. Також готують білу халву. Є традиція, за якою всі члени сім’ї намагаються непомітно мазнути один одному обличчя сажею з-під казана. Саме це піднімає шум і знаменує початок веселощів і жартів. Коли настає темрява, хлопчики надівають шубу навиворіт і юрбою ходять від одного будинку до іншого, при цьому викрикуючи: «Календа!». Коли вони наближаються до будинку, то кажуть: «Якщо почастуєте, нехай у вас народиться хлопчик, якщо ж ні, то лиса дівчинка». Господині будинку дають дітям горіхи, цукерки і різні солодощі.

У цю ніч дівчата колядують. Є традиція, що саме в цю ніч хлопець може непомітно пробратися до дівчини і запитати чи готова вона приймати сватів. Якщо дівчина погодиться, то хлопець дарує їй вуглинку, що значить, він готовий узяти її за господиню свого вогнища. Ще одне повір’я – всі сни, які побачені в цю ніч, збуваються.

Кримські татарки з самого ранку готують традиційний суп з дрібними галушками, в якому обов’язково повинно бути яйце. Таким способом вони відзначають початок астрономічного року і початок зими.