Янтик

Кримськотатарська кухня дуже багатогранна і насичена, зі складною смаковою симфонією, де поєднуються різні традиції середньовічного Криму, татарські нотки, сплетені з вірменськими, турецькими, болгарськими, українськими, російськими і навіть німецькими. Янтик або кримськотатарські чебуреки, які готують на сухій сковороді без жиру, стали одною з улюблених страв у кримських татар і не тільки. Саме тому ми вирішили надати вам їх рецепт.

Щоб приготувати тісто потрібно в 0,5 л води покласти 5-6 склянок борошна, 20-30 грам рослинного масла, сіль, молочні продукти – вершки, кефір, сметана. Після того, як замісили тісто, дайте йому настоятися. А за цей час потрібно порубати ножем м’ясо (можна використовувати м’ясорубку, але тільки якщо ви поспішаєте, і до вечері залишається дуже мало часу або ваші гості не знають, як саме потрібно готувати такі чебуреки). У м’ясо потрібно покласти баранячий жир, сіль, перець, дрібно нарізану цибулю і гарненько це все перемішати.

Тісто, яке вже постояло, ділимо на кульки, розміром як маленьке яблуко. Розкачуємо ці кульки колами, на око ділимо навпіл і на одну з половин викладаємо м’ясо, а іншою стороною накриваємо його і закочуємо край. Щоб краєчки були красивими можна обрізати їх чекаріком, тобто спеціальним ножиком, але якщо його немає під рукою, то можна обійтися навіть блюдечком.

Для того щоб приготувати янтики потрібно розігріти суху сковорідку і смажити їх на середньому вогні. Коли тісто стає рожевого відтінку, тоді перевертаємо янтики і запікаємо до готовності, обов’язково стежачи, щоб тісто не було підгореним.

Таке блюдо слід подавати на стіл гарячим, краще прямо зі сковорідки, зверху змащуючи маслом. Зазвичай до янтик кримські татари подають айран, тобто національний напій із збитого кефіру з додаванням води і солі. Адже саме айран допомагає нам краще засвоїти тісто і м’ясо.