«Солодкі» традиції. Готуємо самі.

На нашому сайті ви знайдете опис багатьох кулінарних традицій кримських татар. Нещодавно ми описали їх «солодкі» традиції. Але чому б не спробувати приготувати страви, які багато століть поставали кращими частуваннями на святах у кримськотатарській сім’ї. Перший десерт, який ми пропонуємо вам приготувати – кураб’є.

Кураб’є

Вам знадобиться: 0,5 л топленого вершкового масла, 1 яйце, 500 гр цукрової пудри, 600 гр борошна.

Вершкове масло потрібно збивати міксером або віночком з цукровою пудрою, близько 25-30 хвилин, поки у вас не вийде біла і пишна маса, із збільшеним в 2-3 рази об’ємом. Не завершуйте збивання і введіть в масу 1 яйце. Борошно слід насипати в отриману масу, поки не отримаєте консистенцію лапшового тіста (можна брати більше 600 гр, якщо тісто занадто рідке). Після цього тісто потрібно розділити на 8-10 рівних частин, розкачати їх (на товщину 1,5 см) і провести по них виделкою, щоб у вас вийшов малюнок. Далі розрізаємо їх навскоси і укладаємо на протвінь, залишаючи між ними невелику відстань. Випікати курабье потрібно при температурі 200-220 градусів протягом 15-20 хвилин. Готовий виріб просто посипаємо цукровою пудрою.

Ще одне солодке блюдо – Шекер К’ийк’

Вам знадобиться: 1 яйце, 1 кг борошна, 10 гр солі, 0,5 л топленого вершкового масла, 300-400 гр цукру, 2 ст. л. меду.

Тісто потрібно замісити, як на вареники. Потім розділити на 10-12 рівних частин і розкачати їх на товщину 1-2 мм. Потім складаємо один на одного всі пласти і розрізаємо на маленькі ромбики (5х5 см). Після цього багатошарові ромбики потрібно скласти в трикутники і розкласти в протвінь (обов’язково з високими бортами). Все це залити 0,5 л підігрітого вершкового масла і випікати при температурі 200-220 градусів. Поки все печеться, у вас є час зварити сироп – на 150 гр води, 300-400 гр цукру і дві ложки меду. Випічку не виймаємо з протвіня, а заливаємо киплячим сиропом. Перед подачею можна ще посипати цукром.