«Солодкі» традиції. Частина 2.

Солодощі у кримських татар дуже популярні і несуть за собою аромат свят, до яких їх спеціально готують. Ми вже розповіли вам деякі традиції в попередній статті, а зараз хочемо розповісти ще дещо цікаве.

З напоїв, які вам подадуть до солодощів варто відзначити чорну каву (к’ара к’аве) з молоком (сютлю к’аве) або з вершками (к’аймак’ли к’аве). Це традіціональний напій, який обов’язково подадуть гостям. Крім того, до столу подають чай, шербет (солодкий напій з лимоном), компот з сухофруктів (хошаф). Також виготовляють хмільні напої з ячменю або проса, як боза і махсима.

Свої особливі традиції мав і кримськотатарський застільний етикет. Приміром, на чолі столу (тер) сідав батько – глава сім’ї, поруч – мати, потім по черзі сідали старші і молодші діти. Якщо ж в родині були люди похилого віку або ж гості, тоді почесні місця віддавали саме їм. Старші люди вважалися хранителями сімейних традицій і істинними носіями культурних цінностей всього народу.

Зі словом «Бісмілля» (В ім’я Аллаха!) Першим приступав до їжі глава сім’ї, а лише після нього всі інші. Ознакою невихованості вважали порушення такого правила. Вставати зі столу також не можна поки глава родини не зачитає коротку молитву (Софра дуваси), яка складалася з аята з Корану і побажань для всіх, хто сидить за столом. У період заслання, одне з головних побажань було – повернення на батьківщину, тобто до Криму.

Дуже важливим є і бекмез, тобто варений яблучний сік, який досить густий і має кислувато-солодкий присмак. Щоб його отримати потрібно сирі яблука поштовхати молотками в кориті, зсипати масу в діжку, підливати в неї трохи води і залишити на три-чотири години, час від часу помішуючи це довгим веслом. Після цього маса поміщається під прес і з неї видавлюють сік. Цей сік варять у мідних великих тазах доти, поки він не загусне, так що після варіння залишається тільки одна третя соку. Такий напій заготовлюється у великих кількостях. Вживають бекмез по-різному: їдять з хлібом, додають у воду і роблять напій, а також використовують при випічці і приготуванні різних страв. Іноді бекмез готують з груш.

Дуже широко кримські татари використовують мед. Його подають до кави і чаю, а також готують різноманітні ласощі. Наприклад, шербет – напій з меду.