«Солодкі» традиції. Частина 1.

Будь-яка національна кухня має свої особливості і традиції, які не порушують багато століть. І однією з дуже важливих частин будь-якої кухні є саме солодощі. Вони грають свою особливу роль і в житті кримських татар. Адже м’ясні, овочеві або рибні страви – це все буденне меню, яке служить для живлення нашого організму і збереження сил, а от солодощі – це святкова їжа, яку готують для прийому гостей або при радісних подіях в житті. Саме за допомогою солодощів кримські татари люблять дивувати і радувати своїх гостей.

Навіть сьогодні кримськотатарські родини намагаються зберегти традиції, передавати історичні описи національних солодощів і відроджувати особливі методи їх приготування.

Всі солодощі кримських татар можна поділити на дві категорії – святкові і повсякденні. До останніх можна віднести різні сухофрукти (к’урулар), твердий кусковий цукор (к’атти шекер), а от курабье, шекер к’ийк’ і пахлава – це вже святкові солодощі. Саме ці страви стають частиною свят та урочистих подій в сім’ї.

Безліч національних і культурних традицій зберігає кулінарне мистецтво кримських татар, яке йде в глиб століть. Їх національна кухня на основі етнічної історії отримала свої особливі, самобутні риси.

Наприклад, величезна різноманітність молочної їжі кримських татар. Головне серед неї кисле молоко (к’атикь, ег’урт), а також густе, засолене кисле молоко (сюзме к’атик’) і сир (иримчик’). Тут широко використовують різноманітні сири, для приготування солодощів в тому числі. Але один з найбільш популярних молочних напоїв – айран.

Крім того, кримські татари величезне значення надають фруктам які обов’язково використовують при подачі різних солодощів. Груші, яблука, абрикоси, слива, кизил, шовковиця, хурма, маслини, черешня, інжир, персики, вишня і виноград, вживають їх не тільки у свіжому вигляді, але і в сушеному (кертме к’уру). Крім того, кримськотатарські жінки варять з них варення (Татли) і готують густий навар, схожий на мед (бекмес). Також дуже широко вони використовують горіхи, ними пересипають борошняні страви, використовують як начанку для пирогів, і просто їдять перетертими.