Ашир куню

Традиційне свято кримських татар Ашир куню. Він настає відразу після Ашир геджесі (ніч Ашира), саме ця ніч є однією з десяти благословенних ночей, які шанують мусульмани.

10-е число місяця Мухаррам (Ашир ай) став днем Ашир куню. Це вважається день, коли поминають загиблих синів пророка Алі, а саме – Асана і Усеіна, які загинули при війні з невірними.

На відміну від шиїтів, татари в цей день не відтворюють деталі вбивства синів, а просто читають молитви і запалюють свічки. У цьому місяці вони готують і вживають ритуальне блюдо, яке називається «ашир аш» (тобто – їжа в день Ашира), і п’ють тільки чисту джерельну або колодязну воду.

Є легенда у кримських татар, яка свідчить, що під час війни проти іновірців в оточення ворога потрапили воїни мусульман. Хоча війна закінчувалася, але почався голод. У цей час всі почали шукати по кишенях, де ж могла залишилася якась їжа. Тільки сім воїнів у своїх кишенях знайшли різні продукти, серед яких: зерна пшениці, кукурудзи, квасолі, волоського горіха, гороху і сухофрукти. Коли все було зібрано, то зварили їжу. Саме для вшанування пам’яті цієї події, в місяць ашир ай готують страви, в яких мають бути присутні сім обов’язкових компонентів: очищена і оброблена пшениця, кукурудза, кримський горох, різноманітні сухофрукти, квасоля, патока і волоський горіх.